duminică, 11 septembrie 2011

Sos de ceapa

Ingrediente necesare:
-300 g ceapa alba
-50 g unt
-30 g faina
-100 ml smantana
-otet
-zeama sau sare de lamaie
-piper
-o foaie de dafin
-sare
-1 lingura de vegeta

Ceapa taiata in sferturi se pune in circa 300 ml apa clocotita impreuna cu o lingura rasa de sare si se lasa sa fiarba la foc mic, cca o ora sau mai mult, pana cand se moaie bine, completand apa, daca aceasta scade.

Impreuna cu ceapa se pot pune la fiert si un morcov, taiat in sferturi si un os de vitel.

Prin oricare varianta se fierbe, ceapa, impreuna cu lichidul in care a fiert, se trece prin sita de sarma inoxidabila sau prin alt aparat de presat.

La pireul obtinut se adauga untul. Faina se dilueaza cu 2 linguri de apa rece si se adauga in compozitie, completand cu apa ca sa rezulte cca 600 ml sos.

Pentru aroma se pune o foaie de dafin, un varf de lingurita de piper si celelalte condimente.

Se lasa sa fiarba in clocote, ca sa se lege cu faina, apoi se ia de pe foc, se sareaza si se acreste dupa gust, iar cine doreste poate adauga si o lingurita de zahar.

Smantana se freaca bine cu o lingura de apa pana cand se omogenizeaza, apoi se adauga in sosul fierbinte si se amesteca.

Niciun comentariu: